1.01.2011

Triffle In the making....!! nyummm...nyummm!

    hey evrybody!! u`re watching sugar!! hehehe...sebenonye..dlu kan...aku bercita-cita nk jd pastry chef tau..hrp2 one day i`ve my own bakery ala2 dunkin`s donut ke..who knows right??hehehe...mmg aku mls n x minat masak but i love to learn on how to make pastry mcm biscuites,cakes, desserts and sume yg brkaitan la. so, ni resepi bru yg aku belajar dr my mummy dlm musim cuti ni..haaaa....ade jgk faedah nye selain keje wajib aku korek idung..lps tu p masak kn??hahahahaha...hadoiiiii..sedap betoi!
    kt bawah ni aku juz nk sharing2 ngan u ols la....



    gambar hiasan

Bahan-bahan
  • 1 tin susu cair
  • 1 sd besar gula
  • 4 sd besar tepung kastard
  • 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
  • ½ biji kek gulung sederhana saiznya
  • 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
  • 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
  • 1 mangkuk air panas
  • 2 cawan whipped cream( krim putar)

 


cara-cara


  1. 1.Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
  2. 2.
  3. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat. Tutup api.
  4. 3.Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung spt di sebelah. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.  
  5. Masukkan buah-buahan tin hingga habis dan ratakan di ats susunan kek.
  6. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
  7. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati dan tuangkan ke ats adunan.( mengikut kesukaan, x nk guna jeli pon xpe)
  8. 2 cawan krim putar tadi diblend
  9. Akhir sekali, tuangkan krim putar yg dah diblend dan ratakan. letak dlam peti sejuk dan hidangan siap!






*P/S: fresh fruits or pourie also can be use. x smstinya coctail. sila rujuk gmbar d ats..

SELAMAT MENCUBA!!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.